понедельник, 7 сентября 2009 г.

розпочинається новий навчальний рік

Сучасний динамічний світ потребує творчої людини, яка є найбільшою цінністю у будь-якому суспільстві. Саме тому , з кожним роком збільшується сфера впливу позашкільної освіти, яка дедалі набирає сучасних рис та відповідає потребам суспільства у розвитку творчих здібностей дітей. Підтвердження цьому є робота усіх гуртків центру творчості для дітей м.Жидачева (директор О.Полівчак), який працює для дітей нашого міста вже десять років. Про роботу цієї позашкільної установи, які додаткові освітні послуги вона пропонує для школярів ведемо мову з методистом ЦТДМ Оксаною Візняк:


- Основою метою діяльності нашої установи є виховання особистості, збереження її неповторності, унікальності, формування її індивідуальності. Адже саме в дитинстві значною мірою визначається шлях до власного щастя, здійснення її мрій, бажань. Тож вплив мистецтва, його виховне значення важко переоцінити. Є багато шляхів розвитку особистості засобами мистецтва, які на практиці, на жаль, використовуються далеко не повністю. Проте центр творчості з дитинства намагається прищеплювати кожній дитині любов до мистецтва, закладає основи його глибокого розуміння. Особливу увагу у нашому позашкільному закладі ми звертаємо на гуртки художньо-естетичного напрямку. Так у нас працюють три студії танцю: народного танцю «Гуцул очка»(керівник Микола Микитин), народно-сценічного танцю та колектив «Барви Удеча»( керівник Ліля Устрицька). А цього річ наказом Міністерства освіти та науки України № від колектив народного танцю «Барви Удеча» під керівництвом Лілі Устрицької удостоївся високого звання «зразковий». Це , звичайно, висока нагорода за виконавську майстерність, яскравий акторський талант юних артистів, художню довершеність кожного танцю, барвисту палітру костюмів та багатство музичного супроводу у виступах цього колективу. Юним танцюристам гаряче аплодували у м.Запоріжжі , на першому Міжнародному етнографічному фестивалі «Хортиця єднає Україну», на фестивалях «Сурми звитяг» та «Галицькі барви» у м.Львові, виступах перед студентською аудиторією у Львівській комерційній академії, на усіх концертах у нашому місті . Перед досконалістю і неперевершеністю українського мистецтва, яке дарував колектив «Барви Удеча», схиляли голови і наші польські друзі з партнерського міста Челядзь(Польща) на фестивалі «Дожинки-2008». Зворушливі слова вдячності і захоплення на адресу юних танцюристів читали їх ровесники на сторінках польської преси.

Змістовно організовують свою роботу і гуртки живопису, прикладного дизайну та основ пластики (керівник Михайло Романів), вокального та хорового мистецтва (керівник Оксана Дахній), бісероплетіння та «Витоки»(керівник Орися Вдовичин), студії «Оріон» (керівник Володимир Найда). Вихованці цих гуртків переможці районних та обласних конкурсів «Дотик природи», «Творчий вернісаж», «Таланти твої, Україно», «Знай і люби свій рідний край», «Вода і життя», «Жайвір скликає друзів», «Червона рута» та багатьох інших. А на рок-гурт «Визволитель» з нашої студії «Оріон» об’єднав студентську та шкільну молодь у любові до української рок-музики , організації різноманітних молодіжних вечірок тощо.

Не менш цікаво проходять заняття у студії журналістики ЦТДМ (керівник Оксана Полівчак). Цього року юні журналісти одержали перше місце на обласному фестивалі журналістської майстерності «Прес-листопад на Погулянці», третє місце в обласному конкурсі серед шкільних редколегій «Гостре перо». Брали участь у прес-фестивалі «Шкільні репортери пишуть про корупцію» та ін. А яку чудову медіа-акцію « Репортерська осінь. Станція Жидачів» провели юні репортери вже цієї осені. До цього свята були залучені учні усіх жидачівських шкіл, а також польські школярі, які перебували у нашому місті у рамках спільного проекту між школою №» Вєпж Бєльсько-Бялого воєводства та гімназією ім..О.Партицького.

Можуть похвалитися своїми здобутками і юні шахісти під керівництвом Марії Кухтин .Це і перше місце в обласних змаганнях, друге місце на Першості області серед дітей 1990-1992 років, третє місце на обласній спартакіаді «Юність-2008», підтвердження розрядів під час «Шахової весни у Древньому Удечі».

Юні етнографи-краєзнавці ( керівник Оксана Візняк) одержали третє місце на обласному конкурсі «Природа і фантазія».

Серед наших педагогів є знані люди в галузі позашкільної освіти області. Це керівник гуртка «Екос» Олександра Баранкевич. Вона переможець конкурсу педагогічної майстерності «Джерело творчості», нагороджена грамотою за кращий сценарій по виховній роботі. Крім того, вона є депутатом міської ради, вміло поєднує громадську роботу з навчальною.

- Що допомагає педагогам центру творчості у роботі і є складовими їх успішності?

- Навчально-виховний процес у позашкільному закладі суттєво відрізняється від шкільного :метою, змістом, використанням нестандартних методів і прийомів роботи, атмосферою добровільності і можливістю вибору напрямів діяльності. Тому у своїй роботі ми використовуємо як і шкільні(чіткі) типи занять, так і нетрадиційні, які дають можливість дитині відпочити.

Тому адміністрація центру творчості ставить високі вимоги до педагогів, які у нас працюють. А гордитись ми маємо чим – серед 12 педагогів ЦТДМ – 10 мають вищу освіту, один заочно навчається у ВУЗі. Свою педагогічну діяльність вони стараються будувати на принципах добровільності, інтелекту, творчості, порядності та справедливості. А ми у свою чергу їм допомагаємо у рості професійної майстерності, набуванні певних компетенцій тощо.

-А які нетрадиційні методи навчання ви використовуєте у своїй роботі?

- Для педагогів ми завжди пропонуємо такі форми роботи, як методична панорама, майстер-класи, семінари-практикуми, ігрові моделювання ситуацій, педагогічні світлиці, методичні об’єднання та інше. І, звичайно, найголовніше, що усі і педагоги і вихованці центру творчості включені у проектну діяльність. Ми маємо вже декілька реалізованих проектів. А цього року ми працюємо над новими . Це спільний проект з жіночою благодійною організацією «Наші візії» по європейській освіті «Давай до нас – на європейський майстер-клас» , що фінансується Міжнародним Фондом «Відродження» .На дітей чекають тренінгові заняття, цікаві про європейські акції, участь у весняній школі «Майстерня європейського вибору» та ін. Долучились наші діти і до Загальноукраїнської кампанії «Толерантність як шлях до Європи». У рамках цього ми проведемо Перший етнічний фестиваль «На перехресті різних культур», свічкову ходу «Засвіти ліхтарик толерантності», візьмемо участь у Всеукраїнському конкурсі малюнків, фото, віршів, есе на тему толерантності.

Користуючись нагодою, хочу подякувати батькам дітей, які відвідують наш позашкільний заклад. А також звернутись до тих, хто ще не обрав заняття для своєї дитини у нашому центрі творчості . Зробіть це чим най скоріше, адже саме у ранньому шкільному віці важливо допомогти дитині розкрити свої здібності, успіху в улюбленій справі. Це все серйозний фактор всебічного розвитку особистості.

Прийшов місяць початку навчального року, а попереду цілий рік цікавої , насиченої роботи по творчій взаємодії керівників гуртків та їх вихованців. Тому бажаю педагогічному колективу центру творчості та й усім педагогам Жидачева нових злетів у навчанні, вихованні, розвитку їх вихованців – майбутніх громадян України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий