пятница, 29 января 2010 г.

Корткий звіт про роботу ЦТДМ за 2009 рік

Сучасний динамічний світ потребує творчої людини, яка є найбільшою цінністю у будь-якому суспільстві. Саме тому, з кожним роком збільшується сфера впливу позашкільної освіти, яка дедалі набирає сучасних рис та відповідає потребам суспільства у розвитку творчих здібностей дітей. Підтвердження цьому є робота усіх гуртків центру творчості для дітей м.Жидачева , який працює для дітей нашого міста вже десять років. Основою метою діяльності цієї установи є виховання особистості, збереження її неповторності, унікальності, формування її індивідуальності, надання можливостей для творчої самореалізації дітей нашого міста. Тому педагоги центру творчості працюють за авторськими навчальними програмами роботи гуртків, що дає свої результати.
Так, протягом 2009 н.р. є такі здобутки на обласному та Всеукраїнському рівнях:
- 111 місце у студії журналістики в обласному конкурсі пошукових робіт «Церква, що повстала з руїни»,
- 11 місце у «номінації фото» у студії журналістики у Всеукраїнському конкурсі на краще есе, вірш, статтю, цифрове фото, малюнок на тему превентивного виховання,
- 111 місце у зразкового колективу «Барви Удеча» у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Сурми звитяги»,
- 11 місце у вокального ансамблю «Струмок» в обласному конкурсі «Пісня буде поміж нас», присвяченого Володимиру Івасюку
- 111 місце у номінації „Малярство на склі” – студія живопису „Палітра” в обласному конкурсі „Природа і фантазія”
- 111 місце у номінації „Бісерування” – гурток „Чарівна намистинка” в обласному конкурсі-виставці „Природа і фантазія”, „Квітковий вернісаж”
- 111 місце – екологічний гурток ”Екос” в обласному конкурсі „Парки легені міст та сіл”
- 111 місце – гурток „Екос” в районному конкурсі „Зелене світло зеленим ідеям”
- 11місце – студія живопису „Палітра” у обласному конкурсі малюнку ”Моє рідне місто”, що проводить Асоціація міст України
Є ще багато відзнак за перемоги в міських та районних конкурсах. У зв’язку з карантином ще не підведено підсумки ряду конкурсів та фестивалів обласного рівня.
     Особливу увагу у 2009 році у роботі центру творчості було приділено національно-патріотичному вихованню. Так, за кошти Програми патріотичного виховання «Шлях перемоги» було придбано стрій для учасників Жидачівської станиці «Пласт», організовано поїздку гуртківців у с.Угнів Калуського району Івано-Франківської області у музей-садибу Степана Бандери, організовано та проведено фестиваль дитячої творчості «Водограй» для дітей вразливих категорій, присвячений пам’яті Володимира Івасюка, спільно з МГО «Вектор» та службою у справах дітей Жидачівської РДА.  Проведено ряд міських та арйонних заходів ( можна ознайомитись згідно планів роботи ЦТДМ помісячно).
 Завдяки старанням і великій роботі педагогів центру творчості  було організовано та проведено молодіжні обміни між містами Челядзь(Польща) та Жидачів(Україна) у липні 2009 р.
     Процес навчання у позашкільному закладі відрізняється від шкільного: метою, змістом, використанням нестандартних методів і прийомів роботи, атмосферою добровільності і можливістю вибору напрямів діяльності. Тому і педагоги, і вихованці ЦТДМ залучаються до проектної діяльності. У 2009 році ми реалізовували спільний проект з жіночою благодійною організацією «Наші візії» по європейській освіті «Давай до нас – на європейський майстер-клас», що фінансувався Міжнародним Фондом «Відродження, по вихованню між вікової толерантності „Молодь Жидачева спішить на допомогу” та „Європейський квартал твоїх можливостей” (фінансувався ГО „Європейський діалог”. Цікавими були міжнародні проекти про народні традиції «Краса землі» та «Дві культури –один дім» , що проходили у Польщі і були підтримані Європейською програмою «Молодь в дії». Троє педагогів центру творчості взяли участь у навчальній поїздці з вивчення досвіду у роботі щодо профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі у Литві у рамках проекту : «Литва-Україна: один погляд на превентивне виховання в контексті європейських стандартів».
  На даний час згідно рішення виконавчого комітету Жидачівської міської ради №314 від 9.12.2009р.”Про розгляд звернення ЦТДМ” надано приміщення недіючої котельні, де планується розмістити рок-студію «Оріон» та створити центр волонтерства для роботи з дітьми неблагополучних категорій. Зараз триває обговорення з молодіжними організаціями міста та службою у справах дітей про план та методичну організацію роботи такого центру. Продовжується пошук співфінансування діяльності центру творчості у написанні майбутніх проектів тощо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий