понедельник, 23 июля 2012 г.

Партнерство заради дітей та громади

Однією з найефективніших форм співпраці між територіями різних країн, а також формою динамічного розвитку громади є міжнародне партнерство міст та співпраця органів місцевого самоврядування з різних країн. Розвиток партнерських стосунків забезпечує територіальним громадам Жидачева та Челядзі обмін інформацією, надає можливість активізувати чи встановлювати нові економічні відносини, сприяє розвитку неформальних мережевих структур,одним словом - працює на благо кожної громади. Чудовою нагодою переконатись у цьому стали організовані молодіжні обміни з 9 по 22 липня ц.р. між учнівськими делегаціями міст-партнерів Челядзь(Польща) та Жидачів(Україна).
Так, наше місто зустрічало чотирнадцяти особову групу школярів з Челядзі. Молодіжною делегацією опікувався Жидачівський міський центр творчості для дітей та молоді. А саме працівники Оксана Полівчак, Оксана Візняк, Ліля Устрицька. Леся Сомик. Орися Вдовичин та Михайло Романів. Для юних поляків було організовано творчі майстерні з бісероплетіння, основ пластики та живопису у центрі творчості для дітей та молоді, екскурсії у м.Львів , в аквапарк, на «Личаківський цвинтар», в старовинну копальню -кав’ярню , в Олеський замок, в місто-музей Жовкву, на Урицькі скелі, в бальнеологічний курорт Моршин, в Івано-Франківськ, у музей-садибу Івана Виговського у с.Руда Жидачівського району тощо. Але найбільше радості та сміху було , коли українські та польські школярі поставили виставу «Попелюшка» на сучасний лад на сцені міського будинку культури «Папірник».
Проведення молодіжного обміну у м.Жидачеві стало можливо за сприяння Жидачівської міської ради( міський голова Володимир Левко, заступник міського голови Ярослав Гаврильчук), Жидачівської громадської організації українсько-польської співпраці «Міст приязні»( Голова правління, депутат Жидачівської районної ради Богдан Бойчук), депутатів Жидачівської міської ради Ігоря Федоришина та Оксани Полівчак та завдяки фінансовій благочинній допомозі від ТзоВ «Монді Пекеджінг Бегс Юкрейн», депутата Львівської обласної ради Андрія Кота, приватних підприємців Володимира Щуйка,Андрія Ковбуза, Романа Пахолківа,Володимира Посацького. У свою чергу шістнадцять представників нашого міста побували у сусідній Польщі , у місті Челядзі. Опікунами групи були Олександра Баранкевич та Роман Кузишин, працівники центру творчості. Цей молодіжний обмін відбувся завдяки сприянню міської ради м.Челядзь( бургомістр Тереза Космаля, заступник бургомістра Тереза Васовіч), а опікувався нашою групою працівник міської ради Челядзі Адам Яндала . Діти мали змогу пожити у скаутському таборі у складі вісімдесяти особової групи своїх ровесників з Франції, Латвії, Польщі у місті Хоржов, відвідати міста - спадщини ЮНЕСКО - Краків, Вроцлав, а також галереї сучасного мистецтва у Катовіце, спадщину науки і техніки Сльонського воєводства, місто Ченстохову, побувати у «таборі смерті» - Освенцімі, місті Вадовіце, де народився перший Папа Римський слов’янського походження Іван Павло 11,у парку екстремальних розваг, аквапарку, парку мініатюр та у багатьох інших цікавих місцях.
Усі діти з радістю та щемом згадують ці чудові дні своїх канікул і продовжують спілкуватись з новими друзями у соціальних мережах. Звичайно, існують різні думки щодо доцільності таких обмінів, але вже за 8 років їх проведення можу стверджувати – такі речі необхідно робити. Молодь вчиться толерантності і жити у багатокультурному суспільстві, вчиться розумінню і того, що є інші погляди, інші звичаї, мирному співіснуванню з людьми інших культур,вдосконалює свої знання іноземних мов, отримує мотивацію для покращення своїх успіхів у школі та ін.. Та що там казати – для відкритого розуму подорожі –найкраща освіта. Оксана Полівчак

Комментариев нет:

Отправить комментарий