вторник, 12 февраля 2013 г.

"Жидачівські чорнобривці" запросили гостей


Вчора, 10 лютого, у Жидачеві вперше пройшов етнофестиваль «Жидачівські чорнобривці запрошують гостей».

Велелюдний захід відбувся в рамках реалізації демонстраційного проекту “Жидачів як культурно-історичний продукт на ринку туристичних послуг України” в контексті проекту "Місцевий економічний розвиток міст України" (Проект МЕРМ) за фінансової підтримки уряду Канади.
Яскравому дійству - концертній прогамі фестивалю передували майстер-класи з квілінгу та живопису від викладачів міського центру творчості для дітей та молоді і пригощання жидачівськими смаколиками.
Честь відкрити концертну програму випала заступнику міського голови Ярославу Гаврильчуку та латвійському гостеві фестивалю - голові думи Вієсітського краю Юрісу Лицису.
На сцені міського будинку культури «Папірник» виступили фольклорні колективи не тільки з різних міст, а й з різних країн.
Відтак на жидачівській землі культуру свого народу презентувала делегація з латвійського міста-партнера Вієсіте. Також до Жидачева з художньою самодіяльністю рідного міста завітав жіночий ансамбль «Барвінок» міського палацу культури "Молодість" м.Новий Розділ, керівник Ольга Чайка.
Багатством та яскравістю костюмів, кількістю учасників та колективів і їх віковою розмаїтістю, багатогранністю сценічних постановок приємно дивували глядача вихованці міського центру творчості для дітей та молоді, зокрема, зразковий колектив «Барви Удеча», керівник Лілія Устрицька та вокальний ансамбль «Струмок», керівник Оксана Дахній,рок-студія "Оріон, керівник Володимир Найда.
Етнофестиваль «Жидачівські чорнобривці запрошують гостей» - це насправді культурний вибух, який хвилею свого темпераменту охопив жидачівців та гостей міста і тримав у полоні впродовж всієї святкової програми.
Стільки самодіяльних гуртів давно не збиралося під одним дахом у Жидачеві. Одягнені в національні костюми, колективи виконували найпопулярніші народні пісні. Публіку переважно розважали співами та запальними танцями. Не обійшлося й без гри на музичних інструментах. У вир відомих українських мелодій глядача заманив народний оркестр народних інструментів викладачів Жидачівської дитячої музичної школи "Дністрові зорі", керівник Мирослав Жовтий.
Гостем фестивалю була прикарпатська співачка і актриса Галина Баранкевич (м.Івано-Франківськ), яку глядачі тепло зустріли на жидачівській сцені - сцені її дитинства. 
Завершився фестиваль виступом церковного хору храму Воскресіння Господнього м.Жидачева, регент Михайло Малюс, -  виконанням своєрідного гімну сім'ї та слова Івана Котляревського «Де згода в сімействі, де мир і тишина», який став так званим епілогом першого етнофестивалю «Жидачівські чорнобривці запрошують гостей».
Віночок національних танців, пісень та мелодій, який у неділю виплели учасники етнофестивалю на сцені міського будинку культури у Жидачеві, настільки припав за душі глядачів, що кожен виступ завершувався шквалом аплодисментів та овацій, а це – найпромовистіші враження про жидачівські фестини.
За прогнозами організаторів, на етнофестиваль, який пройшов "на ура" та привернув увагу публіки до культурного надбання мешканців сусідніх міст та народів, чекає світле майбутнє.
Ведучими свята були Христина Снігура та Ярослав Гаврильчук,режисер та ідейним натхненником - директор центру творчості для дітей та молоді, керівник проекту -Оксана Полівчак.

Ірина Лабай, більше фото та відео на
http://zhydachiv-meriya.lviv.ua/golovna/novunu/etnofestuval-zhudachivski-chornobruvtsi-zaproshyyt-gostey

Комментариев нет:

Отправить комментарий