пятница, 19 июля 2013 г.

«Барви Удеча» - фаворити прибалтійського літа

Інформація з народного часопису "Новий час
"http://newtime.lviv.ua/index.php/newtime-kultura/1322-barvu-ydecha

Юні жидачівці продовжують підкоряти своїми талантам – і цього разу вже Прибалтику. Зразковий художній колектив «Барви Удеча» Жидачівського центру творчості для дітей та молоді під керівництвом Лілії Устрицької взяв участь у Міжнародному фестивалі молодіжного танцю у литовському місті Шальчінінкай. Запрошення на участь у фестивалі отримали від своїх колег - Шальчінінкайського районного центру культури, з яким є угода про співпрацю. З керівником цього центру п. Лілія познайомилася на семінарі з неформальної європейської освіти в столиці Білорусі - Мінську. Після обміну презентаційними матеріалами та своїми досягненнями вирішили підтримувати зв’язки. Як результат, цікава і успішна подорож нашого колективу.

У Міжнародному фестивалі молодіжного танцю взяли участь 200 учасників з Білорусі, Литви, Польщі та України. До програми входили різні напрямки хореографії - народний танець, хіп-хоп, брейк, стріт-денс, джаз і модерн. Наш колектив, а це 18 українських красунь, виступав у номінації «Народні танці». Публіка дуже тепло приймала танцювальні композиції «Викрутаси» та «Поліська полька» у виконанні юних жидачівців. А вихідці з України плакали, споглядаючи на сцені своє, рідне. Не байдужими та не скупими на оцінки виявилося і журі - у своїй номінації «Народні танці» «Барви Удеча» отримали найвищу нагороду.
 
Програма фестивалю була дуже змістовною і продуманою. Крім конкурсної частини і гала-концерту, учасники мали можливість взяти участь у майстер-класах з інших видів хореографії. Найбільше до вподоби нашим учасникам припали майстер-класи із хіп-хопу та брейк-дансу, які надали хореографи Зіймовіт Богуславський із Польщі та Ірина Дудак з Литви. Багато з дівчаток не проти вивчити і такий вид танцю. А от п. Лілія давала майстер-клас для інших груп із хореографії українського народного танцю. Така організація фестивалю не тільки дала можливість показати свій рівень і майстерність, а й ознайомитися з іншими стилями танців, що зближувало учасників фестивалю з різних країн. Мовного бар’єру майже не відчувалося. Тільки при спілкуванні з литовцями потрібні були перекладачі. Керівники колективів, Жидачівський центр творчості, який представляла директор п. Оксана Полівчак, мали також можливість обмінятися досвідом роботи.
На завершення фестивалю було організоване майже національне свято. Справив враження на глядачів і підготовлений хореографами великий стоособовий флешмоб (це участь усіх колективів одночасно у танцювальній композиції, а потім кожного зокрема із маленьким, ніби показовим виступом того, що вдається найкраще). На «ура» сприймали «Викрутаси» гуртківців центру творчості м. Жидачева.
Це ще раз доводить, що діалоги між народами мовою танцю зрозумілі і без перекладача, сприяють збагаченню культури та розширенню дитячого кругозору, більш толерантному ставленню до ближніх, тому що мистецтво, дружба, усмішка перетинають усі кордони.
Враження і досвід від участі колосальні. Але цим подорож не закінчилась. Лілія Устрицька та Оксана Полівчак завжди відповідально і творчо ставляться до організації поїздок своїх підопічних. Як поділилася п. Лілія: «Моя мета – це розвиток дитини, чітке, грамотне виконання рухів і прищеплення танцювальної культури».
Група відвідала й ознайомилася із столицями трьох держав. Це гордовита Варшава, окутаний легендами Вільнюс, дуже чистий та просторий Мінськ. Також вразило наших конкурсантів місто Тракай у Вільнюському повіті у Литві за 30 км на захід від центру Вільнюса. Місто лежить поміж 72 тракайських озер, оточене ними з усіх боків. Побачене не тільки захоплювало дух, але і пробудило бажання ще раз сюди повернутися.
Здійсненню задумів подорожі та досягненню таких результатів Лілія Устрицька та Оксана Полівчак завдячують сприянню батьків дівчаток і просять щиро подякувати їм за підтримку й фінансування. А за збереження спогадів про досягнення та враження у світлинах, фільмах і презентаційних матеріалах вдячні незмінному супроводжуючому, учаснику старшої групи колективу «Барви Удеча» Оресту Щербакову. Колектив готується до наступних міжнародних фестивалів у Чехії, Угорщині, Франції, де хоче вразити глядачів своєю майстерністю у танцях.
                                                                                                                                          Ольга Баран.

Комментариев нет:

Отправить комментарий