среда, 8 декабря 2010 г.

Форум місцевого самоврядування у Жидачеві

   Місцеве самоврядування в демократичному суспільстві відіграє,безперечно,особливу роль. Історичний досвід та практика державотворення переважної більшості країн світу підтверджує це. Наша молода держава робить свої перші впевнені кроки у розвитку прав та можливостей територіальних громад саме через місцеве самоврядування.
   Ознайомитись з поняттям "Місцевого самоврядування в Україні" , "Моделями самоврядування у світі та вступу до теорії походження міст", представити здобутки учнівського самоврядування та ін.,депутати міської ради, лідери шкільних парламентів Жидачівської гімназії ім.О.Партицького  та Жидачівської ЗОШ 1-111ст №2, керівники міських установ та працівники міської ради змогли на 1 Форумі місцевого самоврядування у Жидачеві, що мав навчальний та презентаційний характер.
  Коротенька довідка. Відомо, що Україна має багату історію місцевого самоврядування. Специфікою українського досвіду в цій сфері є те, що наша країна довгі сторіччя не мала власної державності, а на її теренах використовувалися різні моделі організації самоуправління місцевих громад. Місцеве самоврядування з’явилося в Україні у середніх віках в містах, які вибороли для себе привілеї самоуправління – “магдебурзьке право”, яке існувало й за часів козацької республіки, але практично занепало після об’єднання України з Росією і знищення гетьманщини.
    Тому це свято має для українців "глибоке коріння", але , на жаль, ще  не "хорошу традицію".
  З привітальним словом до присутніх звернувся міський голова м.Жидачева В.С.Левко.
  З презентацією "Уряд - це ми, тобто ви і я"  виступила секретар місьокї ради Ольга Йосипівна Лешковят.Вона розповіла про структуру Жидачівської міської ради, виконавчі органи ради,розкрила зміст поняття "місцеве самоврядування" тощо. Завершила свій виступ Ольга Йосипівна словами 32-го Президента США Франкліна Рузвельта : "Наш прогрес перевіряється не достатком тих, хто вже має багато, а тим чи здатні ми достатньо забезпечити тих,хто має дуже мало".
     Зустріч продовжив  виступ учнівського самоврядування Жидачівської ЗОШ 1-111ст. №2  у складі Оксани Хром"як, Оксани Губіної,Олега Островського, Марії Крижанович,Вікторії Белей, Уляни Стасини.Скільки багато справ роблять ці діти - це і випуск шкільної газети "Велика перерва", цікаві свята, зустрічі, співпраця з львівською школою, екскурсії та багато іншого.
  З  моделями місцевого самоврядування ознайомила молодих депутатів магістр державного управління, депутат міської ради Оксана Полівчак.
Вона зазначила,що у Європі було сформовано дві основні моделі місцевого самоврядування, які у тому, чи іншому сполученні поширилися по всьому світу – англосаксонська та континентальна.Англосаксонська модель поширена переважно у країнах з однойменною правовою системою: Великій Британії, США, Канаді, Індії, Австралії та інших..Континентальна модель поширена у країнах континентальної Європи (Італія, Франція, Іспанія, Бельгія) та у більшості країн Латинської Америки, Близького Сходу, франкомовної Африки.Та найчастіше держави використовують змішану модель МС. Розповіла п.Оксана і коротенько про теорії походження міст( гідравлічну, релігійну, мандрівну,теоретичний консенсу, мілітарну та ін.).
   Гімназійна рада гімназії ім.О.Партицького також представила  власні здобутки: інформацію щодо реалізованих проектів, участь у міжнародних молодіжних обмінах,випуск газети "Вакуум",організацію різноманітних святкових заходів тощо.Отже, це була чудова нагода для шкільних лідерів розповісти про свою роботу.
  Форум місцевого самоврядування підтвердив, що це свято об"єднує людей активної життєвої позиції, лідерів територіальних громад. Це свято притаманне українському суспільству, в основі якого    ідея самоврядності та волі громади.
  Оргкомітет Форуму зичить усім натхнення і наполегливості у справі подальшого розвитку територіальної громади Жидачева.

Комментариев нет:

Отправить комментарий