воскресенье, 12 декабря 2010 г.

Традиції Андріївських вечорниць знають і в Жидачеві



 У суботу,11 грудня ц.р., літературне кафе центру творчості гостинно відкрило двері для проведення Андріївських вечорниць.
коротенька довідка про свято. За прадавньою християнською легендою Андрій був першим учнем Ісуса Христа і поширював по всьому світу християнське вчення.
Проповідуючи на наших землях, він нібито сказав своїм учням: "Чи бачите ви ці гори? На цих горах засяє ласка Божа, і буде великий город, і Бог збудує тут багато церков" .А на тому місці, де Андрій Первозванний колись поставив дерев'яного хреста, нині красується Андріївська церква.
Вечір напередодні свята Андрія вважався чарівним, а нічдоленосною. Це була одна з найдовших ночей року, а в дохристиянські часи вона називалися Калитою, бо цього дня треба було випікати спеціального ритуального коржакалиту (до слова, у нас також була можливість її скуштувати))))).
Організаторами цього дійства також за традицією стали молодіжна громадська організація "Вектор", благодійна організація "Наші візії" та молодіжний театр центру творчості, усі бажаючі тощо. Ведучими свята були Орест Гаврильчук та Вероніка Герасименко. Вони саме розповіли про усі складові Андріївських вечорниць, як і в організації праці , так і в організації веселощів. 
Музичну атмосферу" свята створювали Христина Барнась та Олена Підлісецька..."
Смачна ж атмосфера" забезпечувалась варениками, капустяниками, чаєм та солодощами... Було тут і ворожіння, і спілкування. і лірична фольклорна музика та хороший настрій. Більше детальну інформацію разом з фотозвітом можна буде прочитати на блозі молодіжної організації "Вектор".

Комментариев нет:

Отправить комментарий