воскресенье, 25 декабря 2011 г.

Чи прагнуть позашкільники Жидачівщини інновацій ?

  Нещодавно  у приміщенні центру творчості м.Жидачева вперше відбулось тренінгове заняття для педагогів позашкільних навчальних закладів Жидачівського району з питань розуміння та впровадження освітніх інновацій у навчально-виховний процес, філософії проектної діяльності, можливостей для педагогічних ініціатив тощо.
  Учасники тренінгу, керівники гуртків Жидачівського та Ходорівського центрів творчості для дітей та молоді.,Журавнівського Будинку школяра, спробували розібратись - які потреби та зацікавлення є у сучасних школярів, і як їх зацікавити до занять у  гуртках.
 На думку  працівників творчих професій Жидачівського району (а саме такими і є керівники наших позашкільних закладів) сучасні підлітки найбільше потребують реалізації свого творчого потенціалу, можливості виділитись серед своїх однолітків, "живого" спілкування  та можливості перебувати частіше у колективі своїх ровесників, отримувати практичні навички під час занять у центрах творчості,мати можливість брати участь у міжнародних конкурсах та поїздках , прагнуть працювати з вчителем-професіоналом та ін.
  А що таке педагог-професіонал для сьогоднішніх учнів, які  володіють комп'ютерними та інформаційними технологіями, більшість вільного часу проводять у соціальних мережах, подорожують по світу,володіють іноземними мовами та ін? Питання складне.
 Ось тут і на допомогу керівникам гуртків приходять педагогічні інновації та знахідки, прагнення до самоосвіти та вдосконалення своєї педагогічної роботи. Про різноманітні можливості та  стилі навчання, методологію написання проекту спробували розповісти під час цієї зустрічі жидачівським педагогам  досвідчені тренери Ярина Боренько та Олена Грабовська з тренерської групи "Діалог".
 Дане тренінгове заняття стало можливим завдяки проекту " Розвиток локальних ініціатив для захисту права на освіту у Львівській області", що впроваджується Регіональним благодійним фондом «Резонанс», а його реалізація стала можливою завдяки проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009-2012рр.
Звичайно за короткий час тренінгу не можливо дати відповіді на усі запитання,тому вирішено вже у січні 2012 року продовжити навчання та ознайомитись з результатами моніторингу про доступ до права на освіту у Львівській області та навчитись розробляти кампанії з адвокасі.
Як писав колись хороший менеджер,американський новатор та  засновник «Apple" Стів Джобс:" Мета інновацій - це не нові продукти чи технології, метою інновацій є щасливі люди".  А у нашому контексті , перефразуємо- щасливі діти.

Комментариев нет:

Отправить комментарий