среда, 2 октября 2013 г.

«FREE KICK» у Жидачеві

Колектив центру творчості долучився до проекту гімназії ім.О.Партицького .
 Більш детальніше про це читайте у статті керівника гуртка ЦТДМ "Екос", заступника директора гімназії з виховної роботи Олександри Баранкевич:

СНІД – це класичний приклад голу,
яке людство забило у свої ворота.
(Принцеса Анна, Велика Британія).
             Насамперед, що  таке  «FREE KICK»  і як він опинився у Жидачеві? «FREE KICK»  - це назва проекту «Вільний удар. Україна: покоління вільне від СНІДу», який реалізує Міжнародна організація GRS (Grassroot Soccer), що працює у галузі профілактики і запобігання ВІЛ та використовує силу футболу для навчання, натхнення і мобілізації суспільства з метою зупинити поширення ВІЛ та  СНІДу.  «FREE KICK»  має свою історію: одна футбольна команда з Африки почала втрачати своїх гравців,  які помирали від СНІДу. У пам´ять про футболістів їхні товариші започаткували проект «FREE KICK», що у футболі означає   «вільний удар». Ідея GRS щодо профілактики ВІЛ -  інфекції серед молоді підтримується Корпусом Миру США в Україні, Футбольною Федерацією України, а також Elton  John AIDS Foundation
.
            Жидачівська гімназія ім.О.Партицького у 2013/2014 н.р. стала учасником цього масштабного та архіважливого проекту саме завдяки тому, що у гімназії два роки працює волонтер Корпусу Миру США в Україні – Сара Келегер. За пропозицією волонтера, вчителі та учні гімназії успішно пройшли тижневе навчання по цій програмі у місті Києві, на базі Корпусу Миру, де працювали тренери міжнародного рівня. І ось настав час передати здобуті знання та навички тренерської роботи якомога більшій кількості людей. Тому, ми вирішили запросити на заходи нашого проекту учнів НВК, ЗОШ №2, та Жидачівського професійного ліцею (до слова, дякуємо директорам цих навчальних установ за те, що вони відгукнулись на цю пропозицію).

          Партнерами  проекту є : Жидачівський міський Центр творчості для дітей та молоді, Жидачівська ДЮСШ, благодійний фонд «Салюс» (місто Львів), медійний партнер проекту: районний часопис «Новий час».
        Учасники проекту, а це 45 учнів та 10 дорослих людей – опікуни, волонтери,  працівники ЦТДМ –  пройшли дводенне навчання у формі тренінгів на базі Жидачівського ЦТДМ. Тренери  – Катерина Слинюк ( тренер Корпусу Миру), Катерина Яковець – вчитель гімназії, офіційний керівник проекту, Сергій Айф – учень гімназії, молодий лідер програми, -  провели цікаві заняття, на  яких, використовуючи елементи гри, енерджайзери, роботу у групах, тощо,  зуміли розкрити основні аспекти теми:  що таке ВІЛ та СНІД, шляхи інфікування та як цього уникнути. Організатори забезпечили учасників харчуванням (обіди та кавові перерви,  що також важливо на тренінгах), інформаційними матеріалами. Кожного дня після тренінгів учні мали можливість пограти у футбол у спортивному залі гімназії. Завершився проект  акцією на спортивному майданчику ДЮСШ, на якій відбувся концерт (підготовлений учнями гімназії),  змагання з міні – футболу, а також усі бажаючі змогли пройти безкоштовне та анонімне експрес -  тестування на ВІЛ - інфекцію (професійно проведено благодійним фондом «Салюс»). 
 Під час акції здійснено  офіційну церемонію нагородження учасників сертифікатами та футболками із логотипом програми, продемонстровано відеоролик проекту.  Команди -  учасники змагань з міні – футболу отримали у винагороду футбольні м’ячі та солодкі подарунки. І, мабуть, кожного, хто взяв участь у проекті, супроводжувало відчуття, що він робить щось дуже важливе, як для себе, так і для своєї родини чи друзів. Тож  ще раз хочеться подякувати усім, хто допомагав нам в організації цього першого у Жидачеві проекту такого напряму та масштабу,  а також усім,  хто був з нами на заключній акції, яку завершували слова ведучих: « Ми молоді та сильні! Ми хочемо бути поколінням вільним від СНІДу! То ж зупинимо СНІД разом!»
На завершення.  Кілька хвилин для роздумів. Факт, що Україна займає перше місце у світі за темпами (!) поширення ВІЛ – інфекції.  Як відомо, у цьому навчальному році, чимало шкіл ввели у навчальний процес курс «Захисти себе від ВІЛ». У газеті «Батьківський комітет України»  (засновник та видавець БФ «Батьківський комітет України») я прочитала, що більшість батьків не задоволені «презервативним» характером цього курсу,  мовляв,  автори «забувають про моральну сторону» проблеми. Нічого не коментую. Щодо «FREE KICK», то тут все просто і ясно: є три важливі пункти ABC. А – дошлюбне утримання від статевих стосунків (отож, моральний аспект на першому місці!). В – здоровий, надійний, та вірний  партнер. С – все – таки користування необхідними для захисту від ВІЛ засобами (і це не лише презервативи, але й одноразові шприци, бритви, ножниці, тощо). Це,  якщо коротко. Але є ще щось важливе у програмі «FREE KICK» - вона пропагує заняття спортом, що, як відомо, так подобається молодим людям, що зближує людей і вчить їх бути відповідальними за своє життя. Наші діти повинні знати: цей «рожевий і безтурботний, поки ти молодий» світ приховує у собі чимало небезпек. Навіть у такому маленькому містечку як Жидачів є люди, інфіковані ВІЛ. Це треба знати. Про це треба говорити дітям. Не дискусії, не змагання, хто і чого більше скаже і запровадить у своїй школі, а спільна щоденна робота, - ось що допоможе нам захистити наших дітей, щоб вони справді стали поколінням, вільним від СНІДу, яким нам не судилося бути.
,


Комментариев нет:

Отправить комментарий