воскресенье, 3 ноября 2013 г.

Створимо креативний молодіжний простір


  Ви працюєте щоденно з дітьми чи молоддю? Ви бажаєте, щоб Ваша діяльність не перетворювалась на рутину? Або, все можливо, Ви навіть з миття посуду здатні створити феєричне шоу?
  То саме для таких педагогів та молодіжних працівників було реалізовано навчальний курс “Create youth space” , що у перекладі з англійської означає «Розмалюй молодіжний простір»,що проходив у м.Резекне(Латвія) за фінансової підтримки Програми Європейського Союзу «Молодь в дії». Наше місто у цьому проекті представляли працівники Жидачівського міського центру творчості для дітей та молоді Оксана Полівчак, Мирослава Гаврильчук, Лілія Устрицька та Орест Гаврильчук.
   Організатори цього навчального курсу, а це молодіжний відкритий центр ‘Jacis”(Резекне, Латвія) спільно з партнерськими організаціями – центр творчості для дітей та молоді (м.Жидачів, Україна), центр культури (м.Шальчінінкай, Литва), 

Республіканське об’єднання клубів «ЮНЕСКО»(Мінськ, Білорусь) ставили собі за мету познайомити учасників проекту з методами неформальної освіти і показати, як можна творчо та цікаво підходити до організації роботи з різними категоріями молоді, як побудувати для молоді такий простір, де б вони могли реалізувати себе та з користю проводити вільний час тощо.

   Експерти та тренери навчального курсу підготували програму так, щоб усі учасники були «включені»  у процес навчання та «вчились вчитись». Для цього було проведено різноманітні ігри на «побудову 
команди, ігри для популяризації здорового способу життя (‘Outdoor education”),майстерні з  арт-терапії для подолання емоційного виснаження то розвитку креативних навичок ,
різноманітні вуличні ігри, які можна використати під час проведення занять зі своїми вихованцями, навчання елементам «скандинавської» ходьби та «форму-театру» та ін. Захоплююче пройшло і «нічне» орієнтування по місту з 22год до 4 ранку. За цей короткий проміжок часу учасники проекту  мали можливість краще дізнатись один про одного та й про власні можливості долати лінь та сон, виконуючи складні завдання. Цікавою була  поїздка у Ригу, де була можливість відвідати Дім Європи та національний комплекс «Лідо» та поспілкувались з місцевими жителями на тему «Коли краще жилось молоді –сьогодні чи у 80-х роках».Старше покоління із захопленням розповідало, що у час їх молодості дуже активно функціонували гуртки та клуби за інтересами, було багато ігор на дворі, походів, дитячих таборів та справжньої дружби, а от сьогоднішня молодь хвалилась можливостями подорожей та навчання за кордоном.

  По завершенню навчального курсу “Create youth space” учасники проекту отримали сертифікати YOUTHPASS, що означає,що вони отримали знання та навики по 8 ключових компетенціях: «вчитись вчитись»,вміння спілкуватись іноземними мовами, вміння спілкуватись рідною мовою, міжособистісні, міжкультурні, соціальні та громадянської компетентності, творче самовираження, навики підприємливості.
  Поспілкувавшись з учасниками проекту – керівниками гуртків центру творчості міста  Жидачева – я дізнались,що найголовніше для них було отримати новий досвід у своїй роботі, можливість провести  власні майстер-класи для учасників міжнародної команди, познайомитись з латгальською культурою через виготовлення «ґудзиків щастя» з латгальської глини та народну творчість, задуматись про власне життя після перегляду емоційного  фільму «Форпост», дістати мотивацію вивчати іноземні мови та продовження постійно працювати над урізноманітненням занять зі своїми гуртківцями.
 Оля Новікова


Комментариев нет:

Отправить комментарий